Tomos på WC

Moringens toaletTomos

Vår TOMOS (TOvarna MOtornih koles Sežana) henger ikke akkurat på pubveggen, men vi tar den med allikevel. For mange lurer på hva slags type påhengsmotor det er som står til utstilling på Moringens toalett og det skal du få svar på her.

Vår TOMOS (TOvarna MOtornih koles Sežana) tilhørte Arvids bestefar, og har/skal leve videre i Moringens og velets fremtidige og  allerede avholdte TomosKasteMesterskap (TKM).

TOMOS er, som de fleste sikkert vet, en av Slovenias mest kjente merkevarer. Men båtmotorproduksjonen varte kun i noen få år.

Tomos-motorene som ble produsert var:

  • Tomos 3.5
  • Tomos 4
  • Tomos 4.5
  • Tomos 4.8
  • Tomos 10
  • Tomos 18

Tomos i daglig bruk (ikke kast) (Foto: Wikipedia)


 

Kort om Tomos:

Grunnlagt: 1954
Hovedkontor: Slovenia Koper, Slovenia
Ansatte: 100
Webside: www.tomos.si

Tomos, som er en av de mest kjente slovenske merkevarene, ligger i byen Koper. Tomos har produsert ulike varer for det østeuropeiske markedet, blant annet motorsykler, biler, mopeder, utenbordsmotorer og båter. Mopedene er mest kjent. Tomos kjøpte også en lisens til å produsere eksisterende mopedmodeller fra Puch under Tomos navnet. Tomos produserte også i en periode Citroën og Renault biler for hjemmemarkedet.

Tomos mopeder blir også produsert i Epe, Nederland siden 1966. En veldig godt solgte modell var Tomos «4L», produsert fra 1969 til 1980. Den nederlandske utviklingsteamet er ansvarlig for innføringen av modeller som Colibri, Targa og Revival. Tomos er den siste gjenværende mopedfabrikk i Nederland, og har overlevd minst 36 andre siden 1966.

Tomos er i den slovenske språket er et akronym for TOvarna MOtornih koles Sežana, som betyr Motorcycle Company Sežana. TOMOS er en stor Mopedleverandør for til amerikanske markedet. Reparasjoner og nykjøp er billig. En ny enhet kun koster rundt $ 1099 til $ 1899 USD levert.

Les mer på Wikipedia (engelsk): http://en.wikipedia.org/wiki/Tomos

Så neste gang du er på toalettet på Moringen så kan du jo ta en ekstra kikk på vår TOMOS.